Categorieën

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Historie

Sodales vindt haar oorsprong in het einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw. In die tijd was Johan Beun voorzitter van de NVACP en worstelde de NVACP met haar ledenadministratie. De bestaande ledenadministratie binnen het toen nog populaire en goedkope pakket Davilex, destijds gevoerd door de secretaris van de NVACP Laurens Mijnders, was te beperkt. Het pakket Davilex kon onvoldoende informatie verstrekken aan de onderzoekers ten tijde van de grote onderzoeken (de latere standaardwerken) “Addison patiënten in Nederland” en “Cushing patiënten in Nederland”.
Begin jaren negentig kwam er een samenwerking met de uitgeverij van Het Goede Boek & GB Software.
Uit deze samenwerking kwam de eerste “eigen ervaring” nl. het aangepaste pakket MEMBER voor de patiëntenbeweging. In de zomer van 1993 werden door Minne Stoelwinder en Margo van Hoorn de eerste lessen gegeven. In het voorjaar van 1995 heeft Margo van Hoorn de eerste eigen gebruikershandleiding geschreven. In de zomer van 1995 werd o.a. door Minne Stoelwinder het eerste datamodel ontwikkeld, dit datamodel is de basis van onze verdergaande activiteiten tot en met heden.

Op basis van de toen opgebouwde ervaringen is men met een groep andere patiëntenorganisaties verder gaan werken onder vlag van SPIN (=Stichting Patiënten Informatisering Nederland). Deze Stichting is op 19-06-1995 opgericht onder de bezielende leiding van Henk Kouwenhoven, een der leden van het management-team van de Werkgroep2000.  SPIN is in die jaren mede geactiveerd en gefaciliteerd door W2000, de voorloper van de huidige NPCF.

Onder de leiding van Spin heeft men in de jaren negentig diverse leveranciers en diverse producten zien langskomen totdat medio jaren negentig uit arrenmoede is besloten zelf een pakket te gaan maken (in DOS) onder de naam SPIN. Minne Stoelwinder was de programmeur.

Het pakket SPIN is in de loop de jaren uitgegroeid tot het meest complete (en complexe) uitgebreide ledenadministratiepakket voor een patiëntenorganisatie dat vele malen verder ging dan een gewone naam adres woonplaats administratie. In die tijd werden al zo’n 50 tal eigenschappen bijgehouden van de leden, vaak betrof het mensen met (tenminste) één (zeldzame) chronische ziekte.

Na de overgang naar het huidig millennium bleek steeds duidelijker dat SPIN (Dos applicatie) niet voldoende toekomstzeker was en dus moesten we (=de patiëntenorganisaties) wat anders. Na veel geharrewar en gepuzzel is in 2002 besloten om samen met het bedrijf 3MM Groep BV (o.a. met Minne Stoelwinder) een nieuw programma te gaan maken met nieuwe tools en een nieuwe opzet. Hieruit volgde de basis van het huidige pakket Sodales.